RepairConnects: digitaal platform linkt Leuvenaars aan herstellers

26/05/2020

Nu alle Repair Cafés afgelast zijn door de corona-epidemie lanceren Maakbaar Leuven en Statik het matchingplatform www.repairconnects.org. Leuvenaars kunnen via dit platform defecte apparaten en toestellen registreren. Vervolgens worden ze gelinkt aan een lokale hersteller. “Vervolgens zoeken beide partijen samen naar een oplossing”, klinkt het.

Met het herstelplatform RepairConnects biedt de repairbeweging Maakbaar Leuven een online oplossing om Leuvenaars te helpen bij het herstellen van defecte toestellen. Repair Cafés organiseren kan tijdelijk niet, dit platform biedt een alternatief en kan op termijn een verlengstuk van de repairbeweging worden. Een extra schakel dus om een community van burgers rond herstel vorm te geven.Het platform brengt toestellen en herstellers samen en gaat op zoek naar een goede ‘match’. Samen zoeken jullie naar de geschikte oplossing om het apparaat te herstellen: een videocall, het doorsturen van een bruikbaar filmpje of een andere oplossing.

Neem een kijkje en ontdek hoe het werkt:

https://www.repairconnects.org/

Herstellen in tijden van corona

Terwijl de economie was stilgevallen, draaiden onze huishoudens op volle toeren. Meer dan ooit werd er gebakken en gekookt, koffie gezet, afgewassen. Naaimachines gingen aan de slag voor mondmaskertjes. Wasmachines en droogkasten bleven ook doordraaien. Hoe stellen onze huishoudtoestellen het eigenlijk? Hopelijk nog gezond en wel. Maar de onvermijdelijke slijtage gaat voort. Om niet te spreken van ingebouwde veroudering die maar al te vlug optreedt. Bovenop is er ook wel eens slecht gebruik of gebrek aan onderhoud. En dan gaan ze stuk, onze trouwe huishoudtoestellen, of werken niet meer naar behoren.

Wat hebben jullie daaraan kunnen doen nu ‘alles’ dicht is. Geen repair café of winkel om hulp te vragen. Dan maar iets nieuws bestellen on-line? Of toch proberen zelf te repareren, want het is toch spijtig om nodeloos spullen weg te smijten? En willen we ook niet wat meer zelfredzaam zijn met die elektrische en elektronische spullen? In tijden van Corona dragen we extra zorg voor mensen, social distancing voelt niet goed. Zo gaat het eigenlijk ook met onze spullen: we willen niets liever dat ze ‘gezond blijven’, en dat we ze kunnen houden. Bovendien hebben we meer tijd (toch als de kinderen ons wat gerust laten). We zijn met zijn allen aan het klussen en poetsen geslagen. En ook aan het herstellen van kapotte spullen?

Vanaf 12 mei gaat RepairConnects van start. Wanneer jullie een kapot toestel melden dan kunnen onze repairders bekijken of ze er iets aan kunnen doen. Kijk hiervoor op www.repairconnects.org.

RepairConnects is een initiatief van Maakbaar Leuven, in samenwerking met Stad Leuven en software- bedrijf Statik. Dit initiatief kadert in de opstart van een Europees project om in de komende jaren herstellen in Leuven en partnersteden op een hoger plan te brengen: met een Repairgids (on-line), een centraal Repairatelier, 3D-printen van onderdelen voor herstellingen en talrijke andere acties voor een duurzame en circulaire stad.