Museum M brengt dit najaar een grote solotentoonstelling van Thomas Demand

24/06/2020

Vanaf 9 oktober 2020 presenteert M ‘House of Card’, een grote solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Demand. De tentoonstelling plaatst architectuur voor het eerst expliciet in relatie tot zijn praktijk. Ze biedt een overzicht van verschillende benaderingen van bouwen in Demands oeuvre uit de afgelopen vijftien jaar: van zijn werk rond het model, rond decor tot scenografie en zelfs gebouwen. De kern van de tentoonstelling is Demands reeks ‘Model Studies’, die nauw verbonden is met het werk van andere invloedrijke kunstenaars, architecten en ontwerpers.

Het werk van Thomas Demand (1964) beweegt zich tussen fictie en realiteit. Hoewel hij opgeleid is als beeldhouwer, realiseert Demand voornamelijk foto’s die zijn levensgrote maquettes uit gekleurd papier en karton vastleggen. Door de papieren constructies te vernietigen eens de foto genomen is, wordt hun enige bestaansreden het uiteindelijke fotobeeld.

Demands werk is gebaseerd op historische of hedendaagse beelden die hij vindt in de media, in boeken of online. Door zorgvuldig geconstrueerde foto’s te maken op basis van zelfgemaakte modellen, bouwt hij met zijn composities bewust een afstand in ten opzichte van de beelden die ze weergeven.

Model Studies
In de herfst van 2020 brengt M een grote solotentoonstelling van Thomas Demands werk met een focus op zijn relatie tot architectuur. In drie zalen is zijn reeks 'Model Studies' (2011 vandaag) te zien, waarin het concept van het model centraal staat. In 'Model Studies' neemt Demand afstand van zijn gewoonlijke praktijk. Zo fotografeert hij voor het eerst niet zijn eigen zelfgebouwde schaalmodellen, maar die van andere kunstenaars, architecten en (mode)ontwerpers zoals John Lautner, SANAA (Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa), Hans Hollein en Azzedine Alaïa. Dit resulteert in beeldenreeksen die abstract zijn en resoluut tactiel door de uitgesproken texturen en materialen die hij in beeld brengt. In M is onder meer de eerste reeks 'Model Studies' op basis van het werk van John Lautner samen te zien met de sculptuur 'Do Words Have Voices' (2011) van de Britse kunstenaar Martin Boyce.

Zelden getoonde projecten
Naast deze reeks zal de tentoonstelling een overzicht bieden van Thomas Demands architectuurinteresse en -engagement van de laatste vijftien jaar. De expositie bevat zelden getoonde projecten zoals 'Black Label' uit 2009 (dat ook een rol speelt in Rirkrit Tiravanija’s 'Untitled (Thomas Demands Here)' uit 2013, eveneens te zien in M), 'Embassy' uit 2007 (een samenwerking met de Duitse architect Arno Brandlhuber), 'Nagelhaus' uit 2008 (een niet-gerealiseerd project in samenwerking met Caruso St John voor de publieke ruimte in Zürich, Zwitserland) en de Kvadrat-paviljoenen uit 2020 (drie gebouwen in Denemarken die Thomas Demand heeft ontworpen en die momenteel in constructie zijn).

Curator: Valerie Verhack

De tentoonstelling in M gaat gepaard met de publicatie van een boek, dat tijdens de opening gepresenteerd zal worden. Thomas Demand zal zelf ook aanwezig zijn tijdens de opening.

Over Thomas Demand

Thomas Demands werk was te zien in heel wat solotentoonstellingen, onder meer in het Museum of Modern Art in New York, de Neue Nationalgalerie in Berlijn en de Fondazione Prada in Venetië en Milaan. Hij vertegenwoordigde Duitsland op de Biënnale van São Paulo. Hij woont en werkt in Berlijn.

www.mleuven.be/demand