Leuvense kunstenaar brengt orde in coronachaos

13/08/2020

In kunstgalerij 'Answer to a Wall' (Jan Stasstraat 2 te Leuven) stelt kunstenaar Bart Persoons vanaf morgen zijn bijzondere schilderijen tentoon. Bijzonder door de op het eerste zicht eenvoudige signatuur, namelijk honderden tot duizenden kleine, gekleurde streepjes. Daarmee brengt hij orde in de huidige coronachaos.

De kunstenaar, opgegroeid in het Leuvense, kende een onbezorgde jeugd, zonder computer, internet, smartphone, social media, gps, digitalisering, artificiële intelligentie, data mining enzovoort. Maar tegenwoordig zit zijn hoofd helemaal vol door alle prikkels uit bovenstaande technologieën. Hij kende geen mentale rust meer en zocht een middel om opnieuw tot rust te komen.

Door kleine streepjes op een zeer geordende, harmonische en gestructureerde manier op het canvas aan te brengen, vond hij een manier om weer mentale rust in zijn leven te brengen. Hij maakt in die zin enkel werken voor zichzelf. Veel kijkers voelen echter dezelfde druk in hun hoofd en raken in een soort rust-trance door naar Bart zijn werken te kijken.

Het resultaat is een universum, dat hij de gepaste naam 'The Little People' gaf. Ieder streepje stelt de mens voor, in zijn volle abstractie. Bart werkt, naast met zijn gekleurde streepjes, ook vaak met zwart en goud.

Corona inspireert

Tijdens deze expo toont de kunstenaar ook heel wat kleine werken, door corona geïnspireerd. Het zijn solitaire, gekleurde streepjes die het isolement, het “alleen-zijn" weergeven, zo kenmerkend tijdens de lockdown periode.

Wat nog belangrijker is, volgens de kunstenaar, is dat alle werken een grote mate van orde, structuur en focus weergeven. In tijden waarin we geconfronteerd worden met onduidelijke communicatie, chaos, elke dag wijzigende maatregelen enzovoort, hebben mensen vandaag nood aan duidelijkheid, aan orde, aan een duidelijke lijn. Dat is precies de sterkte van Bart.

Praktisch

De tentoonstelling 'The Little People' is geopend voor het publiek vanaf 13 augustus, met inachtname van de corona-maatregelen.


Bron: Leuven Actueel