Historisch stadhuis van Leuven wordt open huis

11/05/2020

Het prachtige historische stadhuis van Leuven wordt voorbereid op een nieuwe toekomst. In 2023 starten de herbestemmings- en restauratiewerken. De stad Leuven deed daarvoor de afgelopen jaren grondig onderzoek, en neemt hiervoor nu het ontwerpteam aNNo architecten en FELT architecture & design onder de arm. Zij wonnen de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester met een doordacht en gedurfd voorstel dat ze nog verder zullen uitwerken tot een definitief ontwerp.

Het stadhuis krijgt opnieuw een volwaardige, publieke functie. Het open huis wordt permanent toegankelijk en krijgt een toekomstgerichte invulling die overeenstemt met de symbolische waarde en erfgoedwaarde van het gebouw. Het wordt dé plek ook waar je verhalen over het verleden en de toekomst van Leuven kan ontdekken. De historische ruimtes vormen de basis voor de vele erfgoedverhalen. Authentieke stukken krijgen opnieuw een plaats in het stadhuis en via interactieve verhalen, exposities en debatten ontdek je Leuven van vroeger, vandaag en morgen. “Het stadhuis zal een nieuwe, aantrekkelijke, unieke en sfeervolle plek zijn, waar van alles te beleven valt, zowel voor de Leuvenaars als voor bezoekers uit binnen- en buitenland”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani, “Het is nu al dé trots van Leuven, op het mooiste plein van het land, met ook Tafelrond en de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Over enkele jaren zal het stadhuis in al haar glorie te bewonderen zijn voor iedereen.”

De stad zocht dan ook via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester naar een geschikt ontwerpteam. De tijdelijke vereniging aNNo architecten en FELT architectuur & design in samenwerking met endeavour , 88888 en Atelier Arne Deruyter overtuigden de wedstrijdjury met hun totaalaanpak en visie. Ze vertaalden als enige de ambitie van de stad.

“Vijfhonderd jaar lang zijn er gebouwen en elementen toegevoegd aan het stadhuis. Het voorhuis bleef intact. Wij doen nu hetzelfde”, aldus Stijn Cools (architect, aNNo). Een juist gebruik van kleur en textuur zorgt dat het hedendaags volume mooi aansluit bij de historische setting van de Grote Markt. “De achthoekige vorm voert ons terug naar het verleden”, vult Jasper Stevens (architect, FELT) aan, “De achthoek zie je ook in de hoektorens van het stadhuis, de vrijstaande toren van het Tafelrond en het koor van de Sint-Pieterskerk.”

Het ontwerpteam en de stad zullen het wedstrijdontwerp verder uitwerken. In 2023 start de stad met de verbouwingswerken.