MAAKbar

Diestsestraat 142, 3000 Leuven - magda@maakbar.org - 0473170512

Bij MAAKbar draait alles rond circulaire economie: meer delen, herstellen en hergebruiken.

Over MAAKbar

MAAKbar is een burgerinitiatief dat draait op vrijwilligers. We werken ook samen met organisaties en ondernemers.

MAAKbar is een ontmoetingsplek waar handige Harry’s en Henriettes hun kapotte spullen kunnen herstellen. Of materiaal kunnen uitlenen in de gereedschapsbibliotheek. Ben je zelf niet zo handig? Dan kan je er interessante workshops volgen om van iets ouds iets nieuws te maken.

MAAKbar wil van de circulaire economie een inclusief en participatief verhaal maken.

We geven rondleidingen op maat voor leerlingen uit elk onderwijstype en passen de rondleiding aan samen met de betrokken leerkrachten om echt maatwerk te leveren.

In het voorjaar 2020 hebben we, in samenwerking met de stad Leuven de Herstel & Deelstraten, gelanceerd in Leuven. Vrijwilligers van MAAKbar ondersteunen zo Leuvense buurten/straten om gereedschap te delen met elkaar en samen meer te herstellen in plaats van onmiddellijk weg te gooien. In samenwerking met Kom op voor je wijk van de stad Leuven.

We verhuisden in oktober 2020 naar het centrum van Leuven: Diestsestraat 142. We openden er met MAAKbar een circulaire concept store, met nog meer circulaire projecten onder één dak.

  • MAAKbar doet circulaire wandelingen door Leuven op maat van organisaties, scholen, bedrijven, bedrijven…
  • We verkopen sinds december 2020 circulaire cadeaus: producten gemaakt van restmaterialen. We werken hiervoor samen met startende ondernemers en sociale ateliers (sociale economiebedrijven).
  • Er is een gereedschappenbibliotheek
  • We openden een Textielbank met restmaterialen
  • Samen met Femma en hun project “Tijd voor mij” organiseren we workshops die kwetsbare vrouwen de mogelijkheid bieden om te leren naaien en kledij te herstellen.
  • In het voorjaar 2020 startten we een cursus elektrische apparaten herstellen voor nieuwkomers en kwetsbare doelgroepen in samenwerking met het Qrios .
  • Samen met Qrios organiseren we een circulaire modeopleiding en een opleiding creatief herstellen van kleding.